Sunday, September 14, 2014

Cara Mudah Simpan Emas Dengan GAP Public GoldRamai orang nak simpan emas, tapi takut nak simpan sendiri. Kalau masuk Akaun Emas di bank, kebanyakkannya tak patuh syariah. Yang patuh syariah cuma Kuwait Finance House (KFH) dan Al Rajhi jer. Kalau nak sewa safe deposit box pun bukan mudah untuk sesetengah tempat. Jadi masalah tempat simpan selalu jadi ‘penghalang’ untuk sesetengah orang mula menyimpan emas. Masalah kedua, nak beli emas tapi modal kecil. Bajet cuma sekitar RM150 – RM200 jer sebulan.
Alhamdulillah, lepas memerhati masalah ni, Public Gold melangkah setapak lagi dengan melancarkan produk terbaru yang dinamakan Gold Accumulation Program (GAP). GAP sebenarnya nak bantu lebih ramai orang memulakan simpanan emas dengan cara yang lebih mudah. Selesai masalah kat mana nak simpan, dan selesai masalah bajet kecil untuk bermula.

Program GAP Ala “Akaun Emas”

GAP tu saya nampak lebih kurang Akaun Emas yang ditawarkan KFH. Kita boleh beli emas, dan KFH simpankan emas untuk kita secara percuma. Bila-bila masa nak keluarkan emas tu, kita boleh keluarkan serendah 1 gram. Cuma kelebihan GAP, kita boleh mula walaupun dengan bajet 1 gram. Kalau KFH, belian pertama mesti 10 gram. Dan GAP kita boleh keluarkan semua emas tu. Tak perlu tinggalkan baki minimum dalam akaun sebagaimana KFH kena tinggalkan baki minimum 2 gram.

Kemudahan GAP Public Gold

Secara ringkasnya, ini kemudahan GAP Public Gold untuk penyimpan emas:
 • Boleh beli emas ketulenan 999.9 dengan bajet minimum 1 gram.
 • Simpan emas dengan Public Gold secara percuma! Tiada yuran simpanan dikenakan.
 • Boleh tambah simpanan emas dengan gandaan 1 gram pada bila-bila masa.
 • Boleh keluarkan emas fizikal (gold bar 999.9) serendah 1 gram di mana-mana 18 cawangan Public Gold seluruh Malaysia tanpa had.
 • Tiada syarat wajib tinggalkan baki minimum. Boleh keluarkan semua emas yang kita simpan tu pada bila-bila masa.
 • Uruniaga 24 jam sehari, 365 hari setahun. Boleh beli secara online, dan jual pun secara online.
 • Setiap pengeluaran emas fizikal di cawangan luar Penang akan dikenakan caj “transportation cost” sebagaimana beli emas fizikal Public Gold yang lain. Kalau tak keluarkan emas tu secara fizikal, tak ada transportion cost dikenakan. Transportation cost yang dikenakan adalah RM5.00 setiap 1 gram jika mahu keluarkan ikut gram satu  persatu, tetapi jika mahu keluarkan emas mengikut Gold Bar yang dah ada dalam produk Public Gold boleh rujuk di bawah.
 • Transporation cost:
  1 gram – RM5.00
  10 gram – RM10.00
  20 gram – RM10.00
  50 gram – RM20.00
  100 gram – RM30.00
  250 gram – RM50.00
  500 gram – RM80.00Perbandingan GAP dan Akaun Emas KFH

Kalau akaun emas yang ditawarkan di bank, bagi saya KFH paling bagus buat masa ni. Sebagai perbandingan, ciri-ciri GAP Public Gold hampir sama seperti Akaun Emas KFH. Bezanya cuma:
#1 – Ketulenan Emas : Emas KFH berketulenan 995, emas Public Gold berketulenan 999.9. Maksudnya, emas Public Gold lebih tulen. (kekurangan KFH)
#2 – Pembelian Pertama : Pembelian emas KFH mesti bermula dengan 10 gram, tapi emas Public Gold boleh bermula dengan 1 gram. (kekurangan KFH)
#3 – Susut Nilai : Susut nilai KFH 6.0% untuk semua saiz emas, tapi Public Gold berbeza mengikut saiz gold bar yang dikeluarkan. Bermula dengan 1 gram (8%), 10 gram (8%), 20 gram (6%), 50 gram (5.5%), 100 gram (5%), 250 gram (4.5%) dan 500 gram (4.5%). (kelebihan KFH kalau keluarkan emas bersaiz kecil)
#4 – Syarat Pengeluaran : KFH tak boleh keluarkan semua emas yang kita simpan. Mesti biarkan baki minimum 2 gram. Public Gold boleh keluarkan semua emas tanpa berbaki walaupun 1 gram. (kekurangan KFH)
#5 – Pengeluaran Interbranch : Syarat maksimum pengeluaran emas fizikal KFH di “interbranch” cuma 50 gram setiap tempoh 3 bulan. Emas Public Gold tiada had untuk keluarkan emas fizikal di mana-mana cawangan seluruh Malaysia pada bila-bila masa. (kekurangan KFH)
#6 – Caj Pengeluaran – KFH tiada apa-apa caj semasa pengeluaran emas fizikal. Public Gold, sebarang pengeluaran emas di mana-mana branch luar Penang dikenakan caj “transportation cost” yang minimum. (kelebihan KFH)
#7 – Syarat Belian Balik : Emas KFH berseal kekal. Kalau seal rosak, atau dibuka, KFH tak terima lagi emas tu. Kita terpaksa jual dikedai emas sebagai “used gold” dengan susut nilai sekitar 25%. Maksudnya, emas KFH tak boleh dipajak. Emas Public Gold tak ada masalah sebab ia diletakan dalam casing yang boleh dibuka. Bahkan kalau emas tu calar, kemek, atau bengkok sekalipun Public Gold tetap beli pada harga tinggi sebagaimana harga PG Buy di website Public Gold. (kekurangan KFH)
#8 – Waktu Urusniaga : Urusniaga beli dan jual KFH terhad waktu pejabat. Public Gold urusniaga 24 jam sehari, 365 hari seminggu. Beli secara online, jual pun secara online. (kekurangan KFH)

Siapa Yang Bermanfaat Dengan GAP?

Saya nampak, GAP Public Gold ni sangat bermanfaat bagi siapa yang:
 1. Nak mulakan simpanan emas, tapi bajet kecil.
 2. Nak simpan emas, tapi risau nak simpan sendiri.
 3. Nak beli emas Public Gold, tapi menetap di overseas atau tinggal di tempat yang jauh dari pejabat Public Gold.
 4. Nak beli emas secara konsisten dengan bajet sekitar RM150 – RM200 sebulan. Mungkin boleh jadi alternatif simpanan masa depan anak-anak dengan bajet RM150 – RM200 sebulan setiap anak. (Jika mahu mengikut syariah muamalat, seeloknya beli terus emas dengan harga per gram dan bukan harga contohnya RM100 sahaja tiap bulan kerana tidak cukup gram)

Cara Membeli Emas Dengan GAP

Bagi siapa nak beli GAP, ini langkahnya:

Langkah 1: 

Anda boleh rujuk harga emas harian GAP di laman web www.publicgold.com.my

Harga GAP disemak sekali sehari. Harga berubah jam 12.00 malam. Bank-in duit genap-genap mengikut berapa gram yang anda nak beli. (Peringatan: Jangan bank-in mengikut harga RM100 tu sebab saya khuatir tak patuh syariah.)
Langkah 2:
Anda boleh membuat penambahan GAP melalui perbankan internet, deposit di kaunter bank, mesin deposit tunai, pemindahan ATM, cek, arahan tetap bulanan, bayaran tunai di cawangan Public Gold atau trade in emas ( di cawangan Public Gold). Kalau nak bank-in duit hari ni, kena bayar ikut harga hari ni. Kalau nak bank-in esok, kena bayar ikut harga esok. Jangan bank-in lebih!

Langkah 3:
Buat pembayaran ke dalam akaun Public Gold seperti di bawah:Langkah 4:
Maklumkan butiran pembayaran anda kepada Public Gold untuk pengesahan.
E-melkan bukti pembayaran GAP anda kepada payment@publicgold.com.my atau fakskan ke +604-646 4916

SMS/WhatsApp/WeChat: Kod PG<jarak>BELI GAP<jarak>Jumlah Tempahan<jarak>(Tarikh & Masa Pembayaran) kepada +6017-486 6916
Contoh:
Dengan Kod PG : PG 000000 BELI GAP RM100 (01/10/2014 & 12:34:56)
Pelanggan Baru : PG NEW BELI GAP RM137 (01/10/2014 & 23:45:59)
*Sila simpan slip pembayaran asal untuk rujukan pada masa akan datang.

Ikut format whatsapp atau sms ni. Kalau whatsapp, attachkan sekali slip bayaran
supaya lebih mudah Public Gold sahkan pembayaran.

Kalau anda baru pertama kali beli emas Public Gold, boleh letak nama saya sebagai introducer. Penting letak introducer supaya dealer boleh bantu permudahkan urusan (secara percuma) kalau-kalau ada apa-apa yang perlu follow-up dengan Public Gold. Introducer kod saya PG047225, Azizi bin Zakaria.


Langkah 5: Simpan GAP Statement dan Slip Bayaran
Penyata GAP anda akan dikemaskini selepas bukti pembayaran disahkan oleh Public Gold.

Dalam masa sehari bekerja, Public Gold akan emailkan penyata GAP ni. Simpan penyata ni baik-baik bersama dengan resit bayaran original untuk rekod.Ini contoh penyata GAP yang PG akan emailkan.Itulah secara ringkas beli emas melalui GAP. Untuk persoalan tentang prosedur tambah lagi simpanan GAP, atau cara nak jual balik GAP tu, boleh baca panduan yang Public Gold sediakan (KLIK DI SINI).

No comments:

Post a Comment